image description
Husbond

Hans Nicolai Holten

Hans Nicolai Holten (1871-1937) friede til Susette under en rejse til Capri, Italien. De giftede sig året efter den 18. juli i Immanuelskirken på Frederiksberg. De boede efterfølgende i den Aggersborgske villa i Classens Have på Østerbro. Sammen fik de sønnen Aage (1897-1968).

Efter Hans Nicolai giftede sig med Susette, havde han en overgang en vinforretning på Kongens Nytorv 6 i København. Han havde opgivet universitetsstudierne til fordel for forretningslivet, som han mente, han havde talent for. 

Rejsen til Amerika
I 1904 fik den lille familie dog økonomiske udfordringer. Hans Nicoal havde tabt en del penge, da han havde foretaget nogle ugunstige handler. Den økonomiske situation viste sig at være så alvorligt, at familien rejste til Amerika, for at prøve lykken. Både Susettes og Hans Nicolais respektive familier forsøgte at sende ham af sted på en enkeltbillet, men Susette besluttede sig for at rejse med sammen med sønnen Aage. Parret solgte deres indbo, men de 18.000 kr., der kom ud af salget, blev ikke som planlagt familiens startkapital i Amerika. De blev i stedet bundet i en opsparing til Aage i Joakim og Niels Skovgaards varetægt. 

 

 

Familien ankom til Berkeley udenfor San Francisco i januar 1907. Det var planen, at Nicolai skulle arbejde i en skandinavisk bank, mens Susette fortsat skulle leve af sin kunst. Det gik ikke helt som planlagt. Nicolai fik aldrig job i en bank og familien flyttede til Seattle, hvor Susette måtte etablere en lille butik, hvor hun solgte malergrej, små fotos og reproduktioner af malerier og tryk af danske kunstnere. 

Hans Nicolai endte med at blive ansat i en ung danskers, Wilhelm J. Søbyes, malerfirma. Hans Nicolai og Wilhelm stiftede firmaet Holten & Solbye, der primært tilbød malerarbejde, og kunne tilbyde kunstneriske dekorationer og boligindretning, der blev udført af Susette. Firmaet blev dog ikke en succes og Susette drog i 1910 tilbage til Danmark med sønnen Aage. Hans Nicolai kom formentlig først senere hjem. Først fra maj 1912 stod hans navn på den samme adresse som Susettes. 

I 1912 blev Hans Nicolai og Aage optaget i den katolske menighed i Roskilde. Susette, der ellers var vokset på i et stært gundvigiansk hjem, fulgte året efter.