SÆRUDSTILLING

I Italiens lys
Adam og
Eva - tabet af uskyld handler om vores
menneskelige længsel efter evigheden og
det forbudte begær. De to figurer er et af
de ældste motiver i kunsthistorien. Også
i Brandts' samling er Adam og Eva talrigt
repræsenteret. Udstillingen viser disse
værker og fortæller myten om de første
mennesker, som den har været fortolket i
billed- og fotokunsten gennem de sidste

Krøyer, frokost
P.S. Krøyer, Frokost i Sora, 1880
Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Oslo

"En fest for såvel øjet som for sindet" - Weekendavisen

"Skovgaard Museet fra sin smukkeste side" - Viborg Stifts Folkeblad

4 stjerner - Kristeligt Dagblad

5 stjerner - Jyllands-Posten

 

Drømmen om Italien
P.S. Krøyer, Viggo Pedersen, Theodor Philipsen, Joakim Skovgaard og Kristian Zahrtmann samt de norske kunstnere Eilif Peterssen og Christian Meyer Ross, rejste og malede sammen i Italien i perioden 1879-1886. Her skabte de nogle af deres mest stemningsfulde billeder. Det italienske lys og de italienske farver forandrede deres malerier, og de inspirerede hinanden til at prøve nye teknikker, der var påvirket af den franske kunst med realismen og impressionismen.

Udstillingen præsenterer over 70 malerier fra Italien, som kunstnerne lavede under deres ophold. Fra smukke landskaber med klare floder og høje bjerge til charmerende folkeliv på gader, torve og restauranter. Drømmen om la bella Italia lever i kunstnernes værker, der rummer sydens varme glød og sorgløse livsstil.

..
Viggo Pedersen, Ved floden i Maaneskin, 1884. Skovgaard Museet

Kristan Zahrtmann. Ambrogio. 1883
Den Hirschsprungske SamlingKristan Zahrtmann. Ambrogio. 188

Naturalisme og impressionisme
I løbet af disse få år fra 1880-1886 skete der en markant udvikling hos kunstnerne. Deres tidlige værker fra Sora markerer naturalismens gennembrud i Skandinavien, mens de lidt senere ikke kan fornægte at bære præg af en vis inspiration fra impressionismen. Sora var således rammen om et frodigt kunstnerisk miljø, der fik stor betydning for malerne og var med til at definere dem som vigtige kunstnere, der bragte nye impulser med hjem sydfra.

krøyer
P.S. Krøyer, Italienske markarbejdere. Abruzzerne, 1880
Brandts - Museum for kunst og visuel kultur

Skandinavisk samarbejde
Skovgaard Museet er gået sammen med Den Hirschsprungske Samling i København og Lillehammer Kunstmuseum i Norge om at genoplive stemningen fra Italien på en kunstudstilling, der genforener kunstnernes bedste værker fra disse få, men markante år. Udstillingen vil trække forbindelser mellem kunstnere, der er markante figurer på den danske og norske kunstscene, men hvis værker sjældent ses i sammenhæng med hinanden. Med byer som Rom, Sora og Civita d'Antino som ramme er det muligt at fortælle historien om en vigtig periode i den skandinaviske kunsthistorie.

I Italiens lys

Information

1. juni- 4. september 2016

Udstillingen er lavet i samarbejde med Den Hirschsprungske Samling og Lillehammer Kunstmuseum og vises i København 22. september 2016 til 29. januar 2017 og i Norge 4. marts til 4. juni 2017.

Udstillingen er støttet af Augustinus Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, A.P. Møller Fonden, Beckett-fonden, Dr. Margrethes og Prins Henriks Fond, Frimodt Heineke Fonden, Krogager Fonden, Lizzie og Ejler Ruges Kunstfond, Ny Carlsbergfondet, Overretssagfører L. Zeuthens Fond, Toyota-Fonden, 15. Juni Fonden.

Entrébillet kan købes i skranken eller her.

En fællesbillet til Olsen Banden (Viborg Museum)/I Italiens Lys kan kun købes her.

Har I brug for overnatning i forbindelse med jeres besøg kan i booke ophold og entré her.

Vil du vide mere om værkerne i udstillingen, så kan du låne en audio guide gratis på museet.

Dit navn:* Din email adresse:* Modtagers Navn:* Modtagers e-mail adresse:* Du Sender: skovgaardmuseet.dk/udstillinger.aspx Din besked: * udfyld venligst alle felter