image description

ER DET NYE HÅNDTRYK ET KLAP PÅ SKULDEREN?

Det er ikke uden udfordringer at genåbne et museum. 14. juni 2020

Der er mange små og store detaljer, der skal ordnes; skilte skal skiftes, hjemmesider opdateres, projekter udskydes og telefonsvarer ændres. Alt er ikke ved det gamle. Det er en ny virkelighed, vi er åbnet til. Til trods for nye restriktioner og adfærdsmønstre, har gæsterne dog stået klar fra dag ét.

En af vores udfordringer har været, hvordan vi hilser på hinanden. Skovgaard Museet er et af landets mindste kunstmuseer, og vi vil gerne være et sted, hvor man kan være på fornavn med os ansatte. Derfor indførte vi for et halvt år siden, at vi giver hånd til alle grupper, der besøger museet; tumlingerne i flyverdragter, børnehavebørnene, der leder skal se Suzettes trold, konfirmanderne, der skal blive klogere på ”Hvad er meningen?” og til gymnasieleverne, der skal have et brush up på romantikken og guldalderen.

Håndtrykket blev indført, fordi vi gerne vil have, at gæsterne føler sig velkommen og set. Et håndtryk kan synes fjollet og formelt, men vi synes, det er en respektfuld måde at få kontakt til et andet menneske på. Det følges af, at vi ser hinanden i øjnene, og derved anerkender hinanden. For os er håndtrykket et tegn på, at her er vi lige. Den oplevelse vil vi gerne give vores gæster, men håndtrykket er jo desværre slut nu efter Covid-19. Som vores gode ven, radioværten Peder Toft fra Radio Viborg siger, så er noget af det bedste ved at have slips på hver fredag, den glæde det giver når man kan tage det af, når dagen er omme. Så bliver det ekstra meget fredag, når man slipper den formelle uniformering. Handlingen markerer forskel på arbejde og fritid, på at være ude og på at slappe af hjemme. På samme vis kan håndtrykket markere, at vi ser hinanden og Bamsekrammet er også røget, så hvad søren gør vi nu?

Det skal siges, at vi kender en hel del, der ikke kommer til at savne krammet eller håndtrykket. Mennesker, der oplever det som en invasion af deres private sfære – det kunne for eksempel være kvinder, der ikke kommer til at savne det lidt for lange kram fra semi-fremmede mænd.

Vi vil gerne lade vores gæster vide, at vi ser dem, og at vi er oprigtig interesseret i, at de får et godt besøg hos os. Derfor betyder det også noget for os at finde en ny gestus, som vi kan benytte, for at opnå kontakt med vores gæster. Det kunne være albue mod albue eller skosål mod skosål, men der skal vel heller ikke gå for meget ”Gangnam style” og kikset Tik-Tok dans i den?  Vi overvejer derfor skulderklappet. Ved skulderklappet ser vi hinanden i øjnene, har respektfuld fysisk kontakt og er stadig i sikkerhed for hinanden. Desuden er der vist ikke nok, der får et klap for skulderen for hvem de er og hvad de gør.

Hvad siger du til at komme på Skovgaard Museet og få et klap på skulderen?

Af Kathrine Svanum Andersen og Lars Hamann, Skovgaard Museet

14. juni 2020

Niels Kristian Skovgaard: Trata, Kvindedansen i Megara (1923)

Køb din billet her

Skovgaard Museet er Covid-19 sikker!

Køb din billet i forvejen - så ved du at der er plads

Husk Coronapas.

Køb her