image description

Jul på museet
03. - 30. dec 2022

Kom til jul i det gamle barokrådhus på Gammel Torv

I forbindelse med “Jul i Viborg” har museerne i Domkirkekvarteret, Viborg Museum og Skovgaard Museet, indgået et samarbejde om en stor juleudstilling med kunst, der passer til højtiden samt julepynt og legetøj fra svundne tider. 

På Skovgaard Museet i Viborgs gamle barokrådhus på Gammel Torv, vil der være pyntet op til jul, så det vækker minder fra gamle dage. En hyggelig stemning, der tager os tilbage til perioden mellem 1860’erne og frem til 1930’erne. Et historisk spænd, der både rummer P.C. Skovgaards storkefamilie fra 1868 og sønnen Joakim Skovgaards udsmykning af Viborg Domkirke fra starten af 1900-tallet med bl.a. juleevangeliet samt hans utallige engleskitser, der forbinder juleudstillingen med Englehaven. 

Viborg Museum har en enestående legetøjssamling med både biler, bamser og dukker. Denne spændende samling rykker for en stund ind i udstillingsmontrerne på Skovgaard Museet til glæde for både store og små. Det bliver en udstilling om julen, som den var i gamle dage, og som den tager sig ud i vores erindringer og drømme. 

I udstillingen vil der desuden være en selfi-station med en gammel kane, som vi også har lånt af Viborg Museum. Kanen er pyntet med julegaver, så de besøgende kan få taget deres eget julebillede foran den - gennem en guldramme. 


Englehaven

I december forvandler Skovgaard Museet igen dets smukke museumshave til en lysende Englehave, der er blevet en kærkommen tradition i Viborg. Englehaven symboliserer alle dem, vi savner og har med i vores hjerter juleaften. Det bliver samtidig et vidnesbyrd om, at ingen skal være alene i julen. 

Englehaven skabes af børn og voksne i løbet af december måned. Her kan de besøgende få udleveret en gratis engel, der forsynes med navnet på den person, man savner. Derefter hænges englen på juletræerne i haven. Englene kan afhentes i museets åbningstid.

Englen er inspireret af Joakim Skovgaards engle fra hans udsmykning af Viborg Domkirke i starten af 1900-tallet.

Lysene i Englehaven vil være tændt hver dag/aften fra kl. 15 - 22 i hele december. Kiosken i haven sælger gløgg, æbleskiver og julesmåkager i de første 3 fredage, lørdage og søndage i julemåneden.

Velkommen