image description

Viborg Domkirke

Velkommen i verdens største tegneserie!
Når du træder indenfor i Viborg Domkirke, træder du ind i et rum, der er fyldt med billeder. På væggene, i kuplen og i loftet. Hvert billede er en fortælling i sig selv, men tilsammen danner alle billederne en lang fortælling, nemlig Bibelens.

Kunstneren bag udsmykningen er Joakim Skovgaard. Fra 1890’erne og frem til 1913 arbejdede han på at planlægge, skabe og fuldføre arbejdet. Udsmykningen blev betalt af den danske stat og kostede 8,5 millioner kroner i nutidens penge. Skovgaard Museet er oprettet som en hæder til Joakim, for arbejdet i kirken.


Joakim foran domkirken.

Kan du se dig selv i billederne?
Alle billederne viser fortællinger fra Bibelen. Joakim Skovgaard var kristen, helt bestemt grundtvigianer. Det var vigtigt for ham, at billederne i kirken talte til menigheden. Det gjorde han for eksempel ved at male personer som Adam og Eva lyse og blonde som indfødte nordboere. I et af billederne spises der med fint sølvbestik, som måske var normalt på Joakims tid, men næppe har været brugt på Jesu tid. Når du træder ind i kirken, starter udsmykningen med fortællinger fra Det gamle testamente. Når du kommer med i korsarmene og koret, ser du fortællinger fra Det nye testamente.


Efter at have skitseret tegningerne, været på inspirationstur til Italien og foretaget en prøvemaling kunne arbejdet begynde. Joakim hentede bl.a. inspiration i italienske kirker. Her ses Joakims billede af korsfæstelsen. 

 

Joakim og hans team arbejdede kun i kirken om sommeren, hvor temperaturen var tilpas og vejret for det meste godt. Det var både godt for medarbejderne og billederne, der krævede varmere klimaforhold.

Sådan blev billederne lavet
Joakim Skovgaard brugte flere år på at planlægge udsmykningen. Han lavede skitser (kartoner) af alle billederne, og undersøgte den teknik han skulle bruge. Den fandt han i italienske kirker. Teknikken hedder al fresco, eller kalkmaleri. Den kan beskrives sådan her.
1. En håndværker smører puds på et stykke væg.
2. Imens prikker en anden hulles langs stregerne på kartonen.
3. Kartonen sættes op på væggen.
4. En pose med kulstøv dubbes langs stregerne. Hvor der er hul, sætter kulstøvet sig fast i pudsen.
5. Kartonen fjernes og kunstneren kan nu male billedet færdigt.

 
Til udsmykningen hører også de lysbærende engle og glasmosaikkerne. De er designet i et samarbejde mellem Joakim Skovgaard og Thorvald Bindesbøll.

Om kirken
I 1726 hærgede en stor brand Viborg og den daværende kirke. Kirken blev genopbygget, men den var ikke særlig robust. Den måtte derfor lukke i 1862 af frygt for, at den ville styrte sammen. Kirken blev revet ned og en ny kirke blev bygget ovenpå den allerældste kirkes krypt.  

Den Viborg Domkirke du besøger i dag, er fra 1870. Den er opført i romansk stil. Byggeriet blev gennemført af arkitekterne N.S. Nebelong og Julius Trolle, der dog begge døde før kirken stod færdig. Den er i dag tilskrevet H.B. Storck.

Læs mere om kirken her.

 

 

 

 

Godt at vide
  • Udsmykningen kostede 8,5 millioner kroner.
  • Udsmykningen blev betalt af den danske stat.
  • Billederne fylder 2000 kvm.
  • Der er 52 billeder i alt.
  • Billederne på væggen er lavet mellem 1901-06.
  • Loftet er lavet mellem 1912-13.
Information

Læs mere om domkirkekartonerne her 

Restaurering af Viborg Domkirke:

Produceret af National Museet