image description
Husbond

Hans Nicolai Holten

Hans Nicolai Holten (1871-1937) friede til Susette under en rejse til Capri i Italien i 1893. De giftede sig året efter den 18. juli i Immanuelskirken på Frederiksberg. De boede efterfølgende i den Aggersborgske villa i Classens Have på Østerbro. Sammen fik de sønnen Aage (1897-1968).

Efter Hans Nicolai giftede sig med Susette, havde han en overgang en vinforretning på Kongens Nytorv 6 i København. Han havde opgivet universitetsstudierne til fordel for forretningslivet, som han mente, han havde talent for. 

Rejsen til Amerika
I 1904 fik den lille familie dog økonomiske udfordringer. Hans Nicolai havde foretaget nogle ugunstige handler og tabt en del penge. Den økonomiske situation viste sig at være alvorlig. Både Susettes og Hans Nicolais familier forsøgte at sende ham af sted på en enkeltbillet til Amerika, men Susette besluttede sig for at rejse med sammen med sønnen Aage. Parret solgte derfor deres indbo, men de 18.000 kr., der kom ud af salget, blev ikke som planlagt familiens startkapital i Amerika. De blev i stedet bundet i en opsparing til Aage i Joakim og Niels Skovgaards varetægt. 

 

 

Familien ankom til Berkeley udenfor San Francisco i januar 1907. Det var planen, at Hans Nicolai skulle arbejde i en skandinavisk bank, mens Susette fortsat skulle leve af sin kunst. Det gik ikke helt som planlagt. Hans Nicolai fik aldrig job i en bank og familien flyttede til Seattle, hvor Susette måtte etablere en lille butik, hvor hun solgte malergrej, små fotos og reproduktioner af malerier og tryk af danske kunstnere. 

Hans Nicolai etablerede senere firmaet Holten & Solbye sammen med den unge, danske malersvend Wilhelm J. Søbye. De tilbød malerarbejde, kunstneriske dekorationer og boligindretning, der blev udført af Susette. Firmaet blev dog ikke en succes og Susette drog i 1910 tilbage til Danmark med sønnen Aage. Hans Nicolai kom formentlig først i maj 1912.

Det var også i 1912, at Hans Nicolai og Aage blev optaget i den katolske menighed i Roskilde. Susette, der ellers var vokset på i et stærkt gundtvigiansk hjem, konverterede året efter.