image description
Maler og billedhugger

Hjalte Skovgaard

Hjalte Skovgaard (1899-1967) hører til den grundtvigske retning i dansk kunst. Som barnebarn af P.C. Skovgaard og søn af Niels Kristian Skovgaard voksede han op i et inspirerende kunstnerisk miljø.

Alsidig kunstnerisk produktion
Han var som yngre medarbejder hos sin fader i projekter, som omfattede både billedhuggeri og freskoudsmykning, men havde også en betydelig selvstændig produktion. Som kunstner var han alsidig og arbejdede med skulptur, kirkeudsmykning og bogillustrationer.

De religiøse motiver
På kirkekunstens område har han bl.a. udført nogle krucifikser, der er kraftfulde i udtrykket, og en freskoudsmykning i Skt. Severin Kirke i Haderslev, en figurrig skildring af det apokalyptiske himmerige. Den er blevet betegnet som uklar, men gør dog et gedigent og solidt indtryk, som den respektfuldt føjer sig ind i det gamle rum. I Hjalte Skovgaards religiøse univers var Apokalypsen omdrejningspunktet og den vigtigste inspirationskilde. Hjalte Skovgaards blyantstegninger og akvareller skildrer mennesker, fugle og planter med en stille poesi.