image description

SKOVGAARD STORKEN

I slutningen af 1800-tallet var det storken, der havde hæderspladsen på juletræet og ikke den stjerne, som vi kender nu. I 2. udgave af Peters Jul fra 1870 kan man netop se en stork i toppen af træet. Storken, der jo kommer med de små børn, skal symbolisere fødselsfesten.

Det gjorde den også i Skovgaard-familien. Den berømte danske guldalder maler og nationalromantiker P.C. Skovgaard (1817-1875) lavede i midten af 1860´erne en storkemor med tre unger i en rede, som et symbol på hans kone Georgia og deres tre børn Joakim, Niels og Susette. Denne figur blev sat  i toppen af familiens juletræ.

Men da Georgia døde i barselssengen med parrets fjerde barn i 1868, mente P.C. Skovgaard ikke, at der var nogen grund til at fejre julen mere, og storken blev derfor gemt væk. Generationerne efter tog imidlertid storken frem igen som et minde om den savnede hustru, mor og bedstemor.

Ønsket om at bringe storken tilbage på juletræet blev realiseret i 2019, hvor Skovgaard Museet, i samarbejde med Skiltecentret, fik udviklet en eksklusiv version af storken med de tre unger. Den har lige siden siddet i toppen af juletræet på museet.

Museets stork er med til at sætte fokus på dem, vi savner juleaften. Den er også et minde om de gamle danske juletraditioner og på foråret, der er på vej.