image description
Svend Hammershøi

En kunstner og hans tid
11. jan - 24. mar 2008

Svend Hammershøi - hvem er det?
Vilhelm Hammershøi er et navn, som de fleste, der kan bryste sig af lidt fornemmelse for kunst, kan nikke genkendende og beundrende til. Det samme gør auktionshusene, der sælger hans værker til nogle af de højeste priser i dansk kunst. Men skift fornavnet ud med Svend, og der sænker sig en undrende tavshed. Svend Hammershøi - hvem er det? I dag er der ikke så mange, der ved, at den verdensberømte Vilhelm havde en ni år yngre bror, der også var maler.

Kunstneren, der gled i glemmebogen
Svend Hammershøi (1873-1948) var både maler og keramiker. I sin egen levetid fik han både anerkendelse og en vis popularitet, men efter sin død er han gledet ud i yderkanten af den danske kunsthistorie. Det er svært at forstå, at Svend Hammershøi er så overset, når man møder hans stemningsfulde værk. Hans farver er dæmpede lige som hans brors malerier, men hvor Vilhelm malede tomme stuer, er Svends malerier fyldt med nøgne, sorte grene, de danske slottes høje tårne, eller gotiske portaler i Oxford. Der hviler en ensom sjæls dybe melankoli over de mennesketomme motiver, der er indhyllet i den mørke årstids dis og kulde. Keramikken er raffineret og overraskende med dens asymmetriske former og specielle glasurer.


Et løft ud af skyggetilværelsen

Tilsammen danner Svend Hammershøis malerier og keramik et komplet og selvstændigt værk, der nu kommer i fokus. Det kan ikke alene give indblik i en kunstners melankolske sjæleliv, men kan også aflæses som et billede på en hel epokes forsøg på at lodde tilværelsens dybder. Det er derfor en stor fornøjelse for Skovgaard Museet at kunne åbne for denne omfattende udstilling og løfte Svend Hammershøi ud af den ensomme skyggetilværelse, han længe har befundet sig i.