image description

Dynamisk abstraktion
30. jan - 19. apr 2009

I 2009 præsenterede Skovgaard Museets i sin årlige samtidskunstudstilling tre kunstnere, der arbejder med det abstrakte på en måde, som refererer tilbage til skønvirkens fascination af det dekorative. De tre kunstnere, som museet havde inviteret, var Nils Erik Gjerdevik (f. 1962-2016), Ferdinand Ahm Krag (f. 1977) og Malene Landgreen (f. 1962).

Det abstrakte maleri
Udstillingen undersøgte, hvordan de tre samtidskunstnere viderefører det abstrakte maleri på den danske scene. De arbejder alle med abstraktion som et velkontrolleret udtryk og ikke, som man ofte møder i det abstrakte maleri, som en løssluppen ekspressionisme.

Value cannot be null. Parameter name: mediaItem

Streger og geometriske former
Fra Gjerdeviks cirkler og streger, der balancerer på et stort lærred, over Krags sirlige pennestreger, til de geometriske former i Landgreens malerier, bruger kunstnerne i stedet for dekoration, mønstre og ornamentik til at gøre deres abstrakte billedrum dynamiske. De tre kunstnere repræsenterer en retning inden for den abstrakte kunst, der kunsthistorisk set peger tilbage til skønvirkens sans for det dekorative og mønstre med inspiration fra naturens former, som grænsede til det abstrakte i den høje grad af stilisering, der var karakteristisk i den periode.

Et opdateret blik på skønvirken
Fordi skønvirken er en vigtig del af Skovgaard Museets samling, ønsker museet også at præsentere ny kunst, der kan sætte samlingen i perspektiv og opdatere blikket på det ældre udtryk. Samtidig var denne udstilling en måde at fremhæve et særligt aspekt ved disse tre kunstneres arbejder og kaste et nyt blik på deres kunst. På udstillingen viste kunstnerne nye værker på lærred, som var lavet specielt til udstillingen. Derudover skabte de en ophængning, der tog højde for museumsbygningens særlige karakter og gik i dialog med arkitekturen.