image description
Lorenz Frølich

Myte & landskab
24. apr - 23. aug 2009

Maleren Lorenz Frølich (1820-1908) kender de fleste måske som tegner og illustrator. Han lavede illustrationer til H.C. Andersens eventyr og træsnit til Fabricius´ Danmarkshistorie for folket m.m. Men Frølich er på mange måder en mærkelig figur i dansk kunsthistorie. Han optræder hele tiden ude i periferien, selvom hans livsværk er omfangsrigt, og han betragtedes både dengang (og såmænd stadigvæk) som en fremmed, der ikke er ligetil at placere i den danske sammenhæng.

En kunstner og hans tid
Frølich er opvokset i København og uddannet af de store danske guldaldermalere. Efter 1840 boede og arbejdede han i Tyskland i godt 10 år og opholdt sig derefter i Italien og især Frankrig, indtil han i 1875 vendte hjem, 35 år efter han havde forladt fædrelandet. Hans kunst blev stemplet som "for tysk" til trods for, at han opholdt sig ligeså meget i Frankrig, og havde mange franske venner såsom Degas og Manet.

Men i det nationalromantiske Danmark passede Frølich og hans kunst dårligt ind. Dog gjorde danskerne brug af hans illustrative evner i en sådan grad, at vi også i dag støder på ham i den forbindelse. Men hans malerier blev karakteriseret som "fremmede" og hans malerpensel for uregerlig. Motiverne var andet end idylliske landskaber og folkelige livsskildringer.

 

Den fremmede
Det var i år 100 år siden denne "fremmede" i den danske kunstverden døde. Derfor var det på tide at få sat fokus på ham som den spændende maler, han også var. Udstillingen bleve til i samarbejde mellem Ribe Kunstmuseum, Vestsjællands Kunstmuseum i Sorø og Skovgaard Museet. I de tre kunstmuseers samlinger findes interessante værker, som sjældent har været vist. Det samme gælder andre kunstmuseer i landet. Disse og en lang række privatejede værker har Ribe Kunstmuseum, Vestsjællands Kunstmuseum og Skovgaard Museet samlet til udstillingen Lorenz Frølich - Myte og Landskab.