image description
Udstil dig selv!

Viborgere
02. nov 2012 - 15. jan 2013

Udstillingen VIborgere viste selvportrætter skabt af borgere med bopæl i Viborg Kommune og markerede afslutningen på Skovgaard Museets 75-års jubilæum.

Skovgaard Museet er kunstmuseum for hele Viborg kommune
Med 500.000 kr. i støtte fra Nordea-fonden gik Viborg Kommunes borgere og Skovgaard Museet i foråret 2012 i gang med forberedelserne til en noget anderledes udstilling.

Skovgaard Museet er kendt for at perspektivere sine ældre samlinger med særudstillinger, der beriger og nuancerer kunsten - og ikke mindst: udfordrer vores tilgang til den. For formidling af kunst handler også om at fortælle nye historier om den.

Med særudstillingen VIborgere gjorde vi noget helt nyt. Vi ønskede at markere sig som hele Viborg Kommunes kunstmuseum. Og hvad er da bedre end at lade borgene selv bestemme retningen? Alle 94.000 borgere i kommunen fik muligheden for at udstille deres selvportræt på museet. Således blev det kreative sprog brugt til at fremvise Viborgernes folkesjæl - på deres eget museum.

Kom ind og vær med
VIborgere var en levende udstilling, og i udstillingsperioden var det slet ikke for sent at være med til at sætte ansigt på Viborg Kommune. Midt i alle de ophængte portrætter stod nemlig en fotokabine, hvor man kunne lave et fotografisk selvportræt og manipulere det digitalt. Sammen med de ophængte portrætter indgik de i et digitalt billedgalleri på facebook, hvor de deltagende portrætter kunne dyste om flest 'synes godt om'-tilkendegivelser.

Velkommen på DIT museum
Under udstillingen var museet platform for mange brugerinddragende aktiviteter, bl.a. foredrag, debataften, koncerter og levende workshops med kunstnere, der aktiverede publikum. Udstillingen var ikke blot en anledning for folk fra Viborg Kommune til at udstille på et kunstmuseum: de blev budt velkommen til at bruge museet på nye måder.

Museumsleder på Skovgaard Museet Anne-Mette Villumsen glædede sig til at se den helt anderledes aktivitet på museet og udtalte: "Vi tror, at dette projekt kan give nye svar på spørgsmålet om, hvad indbyggerne i Viborg Kommune kan bruge Skovgaard Museet til, og hvad de efterlyser fra os."

VIborgere rejste ud i hele Viborg kommune 
I Viborg Storkommune ligger kulturinstitutionerne primært inden for den gamle Viborg Kommunes grænser, og mange kulturaktiviteter er også koncentreret der. Skovgaard Museet ligger lige i hjertet af den gamle midtby i Viborg, men vi vil også gerne ud i resten af kommunen. Derfor rejste udstillingen VIborgere videre fra Skovgaard Museet og ud i de fem gamle omegnskommuner i efteråret 2013. Her blev portrætterne fra Karup vist i Karup, portrætterne fra Møldrup vist i Møldrup og så videre. Rejseudstillingen var Skovgaard Museets bidrag til Viborg Festuge, som egnsteatret Carte Blanche står bag. Festugen fandt sted i uge 38 og i løbet af ugen var der aktiviteter i forbindelse med udstillingen i de forsamlingshuse, hvor selvportrætterne blev udstillet.

Se indslag for TV MidtVest her

Hør indslag i Kultursøndag på P1 her