image description
Arne Haugen Sørensen

Lys & mørke
22. maj - 13. sep 2015

 

Arne Haugen Sørensen (f. 1932) er én af Danmarks mest populære malere. Gennem et langt liv med kunsten har han udviklet sig fra surrealistisk arvtager til i dag at være én af de mest efterspurgte kirkekunstnere. Hans farverige malerier viser os de arketypiske historier om kampen mellem det gode og det onde, mellem menneske og dyr, mellem gud og djævel. Lys og mørke var den største udstilling med Arne Haugen Sørens værker herhjemme i otte år. 

Value cannot be null. Parameter name: mediaItem

Mere og andet end religiøse motiver
Når man siger navnet Arne Haugen Sørensen, så tænker de fleste på store, farverige billeder malet med brede penselstrøg, og som kan forestille Leda og svanen, vandringsmanden, Abraham og Isak, eller den sidste nadver. Men som kunstner er Arne Haugen Sørensen mere og andet end det.

Denne udstilling fremhævede de almenmenneskelige temaer, som Arne Haugen Sørensen beskæftiger sig med i sine værker - både de, der tager udgangspunkt i de bibelske fortællinger, i den klassiske mytologi, i fabler, hvor dyr bruges som symbol for mennesker, eller i surrealismens psykologiske tilgang til repræsentationen. Arne Haugen Sørensen er nemlig nået vidt omkring i sit værk, og udstillingen vil trække nogle tematiske tråde på tværs af hans værk. På den måde bliver der skabt forbindelse mellem tidlige og sene værker, mellem bibelske og mytologiske motiver, og udstillingen demonstrerer derved, at Arne Haugen Sørensen har udviklet sig gennem årene, til trods for de røde linjer, der løber konstant gennem hans produktion.

De senere år er Arne Haugen Sørensen blevet kendt for sine mange udsmykninger, både til kirker og offentlige institutioner. Hans storladne udtryk og klare, kraftige farver synes at ligge i naturlig forlængelse af det sydlige Spanien, som han har kaldt sit hjem siden 1981. Samtidig med, at hans eksistentielle tilgang i de kristne motiver afspejler nogle danske værdier om den menneskelige og jordnære tilgang til det religiøse, der kommer til udtryk i ordet folkekirke.