image description

Wilhelm Marstrand. Den store fortæller
18. sep - 31. dec 2021

Wilhelm Marstrand - Den store fortæller

Efterårets udstilling præsenterer guldaldermaleren Wilhelm Marstrands (1810-1873) glade og farverige billeder.

Titlen henviser til Wilhelm Marstrands åbenlyse fortællerglæde, der præger mange af hans billeder. Resultatet er et væld af farvestrålende og livlige øjebliksbilleder i form af skønne malerier. Marstrand havde en livsbekræftende og humoristisk måde at skildre sin samtid. Marstrand var desuden eminent med farver, og han mestrede komplicerede kompositioner med mange figurer som ingen anden. Og så var han en nær ven af P.C. Skovgaard.

I sin samtid var Marstrand meget populær, og han blev nærmest betragtet som et geni. Senere har hans status svinget op og ned, og i perioder har man syntes, at især hans folkelivsskildringer var alt for farvestrålende og glansbilledagtige og hans satiriske tegninger for letbenede. Marstrand var uhyre flittig og produktiv, og der findes et utal af både malede og tegnede skitser fra hans hånd. Det er dette enestående og sprudlende talent, som er udstillingens omdrejningspunkt, og det, som vi gerne vil folde ud og belyse i al sin rigdom og mangfoldighed. I forskellige temaer udfolder vi portrættet, teatret, Italiensrejserne, folkelivsskildringerne og historiemalerierne, som er nogle af de genrer, Marstrand oftest arbejdede med.

Udstillingen ledsages af en smukt illustreret bog om Wilhelm Marstrand på 223 sider med fire artikler om Marstrand. Det er første gang siden 1992, at der præsenteres en stor udstilling med Wilhelm Marstrand. Udstilling er lavet i samarbejde med Fuglsang Kunstmuseum, Ribe Kunstmuseum og Nivaagaards Malerisamling.