image description
Maler

Constantin Hansen

Maleren Carl Christian Constantin Hansen (1804-1880) var én af P.C. Skovgaards nære venner.

Constantin Hansen var søn af portrætmaleren Hans Hansen. Han blev født i Rom og døbt i Wien på tilbagerejsen til Danmark. Under opholdet i udlandet blev Hans Hansen gode venner med Constanze Nissen, Mozarts enke, og lod sin søn opkalde efter hende – Constantin. Faderen insisterede på, at sønnen skulle være arkitekt, og som 12-årig blev han optaget på Kunstakademiets bygningskole. Igennem sin uddannelse fastholdt Constantin Hansen dog en grundlæggende interesse for billedkunsten, og han tegnede derfor på livet løs i sin fritid. Som 21-årig skiftede han til malerskolen på Kunstakademiet, hvor han bl.a. modtog undervisning af C.W. Eckersberg. Under sine studier mistede Constantin Hansen begge sine forældre og en søster, da de døde af tyfus. Den unge Constantin Hansen måtte derfor samtidig med studierne forsørge sine fire yngre søskende.

Constantin Hansen fik stor betydning for P.C. Skovgaard i kraft af deres venskab, men også i kraft af deres kunstneriske fællesskab. Selv om Skovgaard var landskabsmaler og Hansen figur- og portrætmaler, havde de respekt for hinandens evner. P.C. Skovgaard roste sin ven for hans evne til at bruge kunsten til dekorative formål, for eksempel i rumudsmykninger, og Hansen udsmykkede da også en del af Skovgaards villa i Rosenvænget. Constantin Hansen mente dog, at livet som landskabsmaler generelt var mindre kompliceret end figurmalerens. I et brev skriver han, at ”disse Landskabsmalere have langt lettere ved at dække et stykke Lærred med Farver end Figurmalerne, hvilket de naturligvis er alt for kloge til at indrømme”.

Ægteparrene Hansen og Skovgaard boede i en årrække i den samme bygning på Christianshavn og gik sammen til gudstjeneste hos Grundtvig på Vartov. Georgia Skovgaard og Magdalene Constantin Hansen havde været veninder siden barndommen og hjalp hinanden med husholdningen og børnene, når deres mænd var ude på rejse for at male. Som en pendant til hans maleri af Georgia med Joakim og Niels, malede Constantin Hansen også et billede i samme format med sin kone og deres tre børn, som han dog ikke fik færdiggjort. Begge malerier er i dag en del af Skovgaard Museets samling og understreger dermed de tætte bånd, der var mellem to af de store kunstnere i guldalderen og deres familier. 

I maleriet herunder har Constantin Hansen portrætteret Skovgaards hustru, Georgia, og parrets to sønner, Joakim og Niels. Georgia ses i profil med Niels stående på skødet. Hun holder et vågent øje med ham, mens han kigger ud imod os. Joakim ses i venstre side, optaget af at lege med byggeklodser. Lyset falder ind fra venstre, formodentlig fra et vindue, hvor de røde gardiner er trukket fra. Georgia er iklædt en mørk, rødbrun dragt, hvorunder en hvid skjorte titter frem. Drengene er klædt i hvide og gule blusekjoler, og de lyse og varme farver, der præger de tre figurer, står i kontrast til baggrundens mørkegrønne farve. Der er noget højtideligt over figurernes placering og de mørke farver, samtidig med, at det er en hjemlig, familiær scene.

Carl Christian Constantin Hansen, Interiør med Georgia Skovgaard og sønnerne Joakim og Niels, ca. 1860